pátek 26. prosince 2014

Pocket Book 622 Touch (a trochu porovnání s Prestigio PER5162)

30. 4. 2012

Pocket Book 622 Touch

(a trochu porovnání s Prestigio PER5162)

Rozhodl jsem se koupit si (po rozporuplných zkušenostech se čtečkou Prestigio PER 5162BEN) čtečku elektronických knih osvědčené a u nás a ve východní Evropě všemi uznávané značky PocketBook. Vybral jsem si poslední model PB622 Touch s rychlým procesorem a dotykovou obrazovkou:
http://www.ebook-ctecky.cz/pocketbook-touch-622-cerny-p131

Pokusím se shrnout první zkušenosti s novým PocketBookem. Porovnávat budu právě s Prestigio 5162, se kterou mám nejvíce "načteno", ostatní (např. Kindle) jsem v praxi nepoužíval. Předchozí zkušenosti s čtečkami PocketBook rovněž nemám, takže se možná divím věcem, na které si dlouholetí uživatelé již zvykli.

Tato čtečka by měla za jen o něco více peněz než Prestigio 5162 poskytnout podstatně lepší služby. Po prvních několika dnech střídavého používání obou čteček jsem zjistil, že PB Touch je lepší čtečka, nevítězí však tak jednoznačně drtivě, jak by se mohlo na první pohled (a podle papírových parametrů) zdát.

První dojem

Po vybalení z krabičky - v porovnání s velmi luxusně vyhlížejícím balením Prestigia velmi skromná - je první dojem docela příznivý. Kombinace tmavošedé polomatné "metalýzy" s matnými černými klávesami působí docela pěkně a elegantně.

Koupil jsem si se čtečkou i černé koženkové pouzdro pro Kindle Touch (http://www.ebook-ctecky.cz/pouzdro-416-desky-pro-amazon-kindle-touch-umela-kuze-cerne-p80) a i v něm vypadá skvělě. Pouzdro sedí dobře a nebrání v přístupu k žádným ovládacím prvkům.

Další zakoupený doplněk je LED lampička Ozeri Kandle II.

Počeštění

Zde mne nepříjemně překvapilo několik případů, kdy se z češtiny vyšklebila hláška či text v němčině. Po zapnutí z nějakého mne neznámého důvodu např. byl kalendář v němčině. Na Sontag a Montag fakt nejsem zvědav. Po vypnutí a zapnutí se, zdá se, čtečka umoudřila a s germánskými výlevy přestala.

Zdá se, že tradiční ukrajinský kladný vztah k Němcům se projevil tím, že ostatní lokalizace jsou založeny na německé, ze které pak přežívají různé pozůstatky, projevující se v nestandardních situacích. Typicky např. při obnově nastavení ze zálohy na SD se nejprve vše přepne do němčiny a teprve pak se postupně přepíná na česká nastavení, texty a ovládání. Je to otravné, proč nemohli vyjít z anglické verze?

Nicméně v tomto ohledu neslavně "vede" Prestigio, tam vyskakují dialogy v čínštině!

Rovněž manuál není ve čtečce nahrán v češtině, ale v němčině a (naštěstí) i v angličtině.

Český manuál lze stáhnout zde: http://download.pocketbook-int.com/622%20Touch/User_Guide_PocketBook_622%28CZ%29.pdf

Klady

  • Nejširší mne známá podpora formátů, včetně ne zcela běžných AportisDoc PDB, DOC(X): EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, PDB, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI). Ve všech formátech podporuje používání české diakritiky.
  • Možnost použití microSD karty až 32GB
  • Doteková obrazovka a z toho vyplývající rychlé a intuitivní ovládání, zejména ve spojení s rychlým procesorem (umožňuje přijatelné odezvy na práci s ovládacími prvky)
  • Promyšlené ovládání v režimu čtení. Ač mám mnoho výhrad k různým aspektům uživatelskému rozhraní této čtečky, jakmile začnu číst, je to v pohodě.
  • Stabilita. Čtečku jsem nemusel při běžném používání nikdy resetovat.
  • Poměrně (na čtečku) rychlé odezvy
  • Slušná zásoba fontů už v základu. Snadné doplňování libovolného počtu fontů a jejich využívání ke čtení
  • Pro většinu typů čtených dokumentů lze zvolit manuálně font.
  • Možnosti nastavení FBReaderu: font, kódování(!), mezery mezi řádky, okraje stránky, dělení slov a oddělení odstavců. Adobe Reader zdaleka tak vstřícný není, ale je tu právě ta možnost použít FBReader.
  • Integrace slovníku do readerů. Naprosto skvělá věc, i přes drobné nedorazy v ovládání slovníků perfektní pomůcka pro čtení obtížnějších cizojazyčných textů. Už jen kvůli této funkci se vyplatí mít dotykové ovládání. Zapnu slovník, ukážu prstem na slovo...
  • Předinstalované slovníky v ceně čtečky - i když není pravda, co se uvádí na webu výrobce (o 44 slovnících zdarma) a traduje v diskuzích (o až 78 slovnících zdarma). Užitečné jsou: ABBYY Lingvo KD (En-Cs), Webster's 1913 Dictionary, ABBYY Lingvo KD (En-Sk) a Anglo-russkij slovar N.Koroljova.
  • Možnost doplnění free slovníků z webu a hlavně možnost dokoupení kvalitních výkladových slovníků. Tyto slovníky (Collins Cobuild Advanced Learner’s English Dictionary, Collins English Dictionary - 8th Edition, Oxford Dictionary of English, New Oxford American Dictionary) je možné dokoupit za cca 20-30 dolarů na e-shopu výrobce na https://store.obreey.com/ces.
  • Poměrně dobré možnosti čtení PDF souborů (nastavení ořezávání okrajů, reflow, 2 sloupce ...)
  • Správce "knihovny" (a souborů) s možností organizace a třídění podle různých hledisek, včetně hierarchické adresářové struktury a výběru právě rozečtených knih.
  • Možnost práce s adresáři na SD i ve vnitřní flashce přes USB mass storage (čili knihy si můžu členit do adresářové struktury jednoduše např. pomocí Salamanderu či TotalCommanderu).
  • Multitasking s jednoduchým a přehledným správcem úloh
  • Možnost předefinice chování HW tlačítek. Takhle mám třeba vyvolání slovníku při čtení přidržením tlačítka menu.
  • Existence české klávesnice, možnost přepínání až 3 klávesnic
  • Vyhledávání funguje i s diakritikou - neznám jinou značku čteček s touto vlastností.
  • Dobře fungující WiFi
  • Téměř použitelný browser. Ta formulace vypadá jako vtip, ale zkuste si browsery v některých jiných čtečkách. Např. v Prestigio PER 5162 je browser prakticky nepoužitelný.
  • Solidní práce s dokumenty DOC a DOCX
  • Šikovný okamžitý přístup ke kalkulačce a kalendáři
    Update: tuto funkci odbourali ve FW v4 a nahradili obrovským kalendářem, není mi jasné proč.
  • V informacích o přístroji je uvedena MAC adresa WiFi rozhraní, není nutné ji zjišťovat pokusně jako u Prestigia.
  • Má HW reset (Prestigio jej nemá a zrovna by byl třeba daleko více než u PB). PB jsem ještě resetovat nemusel.
  • Optimální rozměry a hmotnost
  • Vzhled

Zápory


  • Zdá se mi trochu méně kvalitní vykreslování fontů než u Prestigia. Je to ale jen celkem nepatrný rozdíl, postřehnutelný jen při přímém porovnání obou čteček vedle sebe. Je to i věc volby vhodného fontu, v PocketBooku se doplňují a používají poměrně snadno.
  • Nepatrně menší kontrast a "studenější" barva podkladu displeje - zřejmě daň za dotekovost. Rozhodně to nevypadá, že by ve čtečce použitý všemi vychvalovaný e-ink nejnovější generace Pearl byl zase takový zázrak. Opět ale rozdíl není nijak dramatický a je zřetelný jen pokud jsou čtečky vedle sebe.
  • Není možná uživatelská výměna akumulátoru, čtečka se nedá vůbec otevřít.
  • Zcela nešikovně umístěné vypínací/zapínací tlačítko. Dá se přenastavit na rozumné funkce, ale nedá se rozumně obsluhovat - jen nehtem a zespodu čtečky - no fuj, to je úlet designera. Přitom jiné, starší čtečky od PB mají vypinač nahoře. Prestigio to má vyřešeno naprosto luxusně - velké tlačítko ze strany vpravo nahoře.
  • Chybí tlačítko "obnovy" displeje - zvykl jsem si na jeho využívání u Prestigia. Tam mám vypnuté automatické čištění displeje invertováním a vždy po nějaké době, když jsou "zbytky" minulých zobrazení patrné, tak si obrazovku ručně vyčistím. -U PB622 to nejde nijak vyvolat.  Ideální by byla volba nastavení jako uživatelem definované akce na některou klávesu.
    (Update: přišel jsem na to, že lze využít chování ikonky pro rychlé přepíníní úloh ve stavovém řádku vedle ikony stavu baterie. Po vyvolání a zrušení dialogu přepínání se obnoví displej. Jsou to 2-3 doteky (na stejném místě) v stavové liště.)
  • Pocket Book nemá tak příjemný přechod na novou stránku, vždy alespoň trochu problikne. Je to důsledek toho, že nemá volbu způsobu "čištění" displeje při přechodu na následující stranu. To je docela užitečná vychytávka u Prestigia - při volbě Místní a ČB se při přechodu na novou stránku "prolne" do nového zobrazení velmi rychle a s minimem "znečištění" obrazovky. Není to nic, s čím by se nedalo žít, ale když to Prestigio 5162 umí lépe, je vhodné se o tom zmínit. Prestigio má možnost nastavit již zmíněné režimy, které probliknutí omezují (Místní) či prakticky eliminují (ČB).
  • Nemožnost roztáhnout čtecí oblast na celou stránku (nějak vypnout ten stavový řádek dole). Vadí zejména u PDF, ale i jinde. Prestigio 5162 to má a je to užitečné
  • Nejde nastavovat "sytost" zobrazení - u Prestigia užitečné zejména u některých PDF souborů.
  • Omezené možnosti práce s komprimovanými archivy.
  • Nejdůležitější (pro mne) předinstalovaný slovník En-Cs je dosti chudý a pro trochu pokročilejšího angličtináře pomůže jen někdy, řadu poměrně běžných slov nenajde. Slovník Anglicko-ruský je daleko lepší a pokud uživatel umí rusky lépe než anglicky (jako já), je to dobrá pomůcka. Webster's 1913 je poněkud zastaralý. Nicméně slovníky tu jsou a jsou plně funkční (na rozdíl od Prestigio, kde jsou jen aby byly v seznamu funkcí).
  • Několikrát se mi stalo (z mého hlediska náhodně) že na mne vyskočilo německé rozhraní. Jelikož neumím v podstatě německy, docela mi to vadí. Obvykle stačí čtečku vypnout a zapnout, jen jednou jsem musel natahovat nastavení ze zálohy na SD. Budí to dojem, že pracovním jazykem vývojářů není angličtina, ba ani ruština či ukrajinština ale němčina. Obvykle přitom navíc zmizí obsah okna "Nedávné události". Vypadá to, že se čtečka nějak sama zresetovala a ta němčina je implicitní. (Update: po několika dnech se čtečka zklidnila a němčinou již neobtěžuje. "Nedávné události" se ale náhodně mažou dál.) Na Prestigio ovšem PocketBook v tomto ohledu zdaleka nemá, to na mne občas vybafne s čínskými dialogy.
    (Update: S FW v4 se přestaly svévolně mazat nedávné události, navíc se dají filtrovat a mazat.)
  • Ovládání slovníků je poněkud nešikovné. Zejména přepínání slovníků přes mrňavé tlačítko v liště okna slovníku, které navíc funguje nějak divně - nejdřív posouvá zvýraznění na další tlačítko a až teprve potom jde stisknout. Pokud si nastavím vyvolání slovníku na nějakou klávesu, opakovaným stisknutím by se měl zase vypnout. Chtělo by to umožnit přesun otevřeného okna slovníku tažením za lištu. Se současným stavem slovníků se dá v pohodě žít (i tak patří k nejlepším řešením práce se slovníky), ale chtělo by to trochu dotáhnout.
  • Nedotažené chování okna slovníku vzhledem ke čtené stránce. Na oststních čtečkách PB (se čtyřsměrným "kursorovým" tlačítkem) je to O.K., lze posunou označení překládaného slova tlačítky "pod slovník" a okno uhne nahoru či dolů podle ptřeby. PB622 ale nemá čtyřsměrné tlačítko a tak je obtížné přimět okno uhnout. Nejlepší by asi bylo zmenšit o okno slovníku stránku knihy, případně alespoň umožnit přesun okna tažením prstem za lištu. Okno slovníku je navíc zbytečně vysoké.
  • Update k předchozím 2 bodům:* Ve verzi 4 firmware je chování slovníků hodně změněné a podle mne o dost k lepšímu. V podstatě všechny zde zmiňované nedorazy odstraněny!
  • Neumí některé formáty souborů, které Prestigio umí (XLS, PPT, WMA, WAV, OGG, GIF).
  • Hodil by se normální poznámkový aparát nejlépe s outlinerem pro příležitostné textové poznámky. Současný vestavěný systém poznámek je trochu podivný a pro mne prakticky nepoužitelný na cokoli jiného než zvýrazňování pasáží textu.

Porovnání

Prestigio Libreto PER5162

Prestigio 5162 by byla velmi dobrá čtečka, nebýt její notorické nestability.

Nemá HW reset, ač by se velmi využil. Existuje sice finta s vyvoláním resetu přes kombinaci tlačítek pro aktualizace FW, ale je to zdlouhavé a otravné. Další varianta je krátké vyjmutí akumulátoru, ale to je řádná pakárna (kryt jde poměrně špatně dolů i zpět), ne vždy je na to prostor a čas.

Je rovněž o hodně pomalejší v reakcích na ovládání, ale při použití pro čtení to zase není taková katastrofa. Dalo by se to v pohodě přežít.

Oproti PB622 čte mimo DOC i XLS a PPT (ale ne XLSX, PPTX a DOCX).
Umí mimo MP3 přehrávat i WMA, WAV, OGG. Umí navíc i obrázky v GIF.

Z mého hlediska má Prestigio ještě jednu podstatnou nevýhodu - prakticky nepoužitelné slovníky, které navíc vůbec nejsou integrované se čtením knih.

V porovnání s PocketBookem má i některé další přednosti:
  • V ceně je velmi pěkné kožené pouzdro a sluchátka.
  • Má vestavěné reoproduktorky.
  • Má vestavěné FM rádio.

Její firmware je ale dost nedotažený a vývojový tým byl patrně již dávno rozpuštěn. Na rozdíl od PocketBooku výrobce dlouhodobé aktualizace firmware ani jakoukoli podporu neposkytuje. Byla vydána jen jedna nouzová aktualizace, řešící prakticky nefunkční WiFi.


PocketBook 622 Touch

PocketBook 622 Touch je skvělá čtečka e-knih, zřejmě momentálně nejlepší 6" čtečka na trhu.. Má své drobné nedostatky, z nichž část možná odstraní novější firmware, který firma obvykle ke svým přístrojům uvolňuje.

V porovnání s Prestigiem má nepatrně méně kontrastní displej, neumí celoobrazovkový režim čtení a nemá tlačítko na obnovu displeje. Neumožňuje tak široké nastavení práce s displejem (režimy přepisu, nastavení sytosti).

Nemá vestavěně některé, podle mne nepodstatné HW prvky: reproduktory a FM rádio.

Není možné vyměnit akumulátor.

V ceně dodávky nejsou sluchátka ani pouzdro.

Jinak je ve všech parametrech lepší nebo alespoň stejná jako Prestigio.

Firma poskytuje uživatelskou podporu a je známá dlouhodobým poskytováním firmware ke starším modelům svých přístrojů. Kromě toho je na internetu možno najít podporu od široké komunity uživatelů, se kterými komunikují i firemní vývojáři.

#ebook
#e-ink
#čtečky_e-knih

#pocketbook

Žádné komentáře:

Okomentovat