úterý 23. prosince 2014

Pocket Book a jeho portfolio výrobků

http://mojecteckaknih.cz/pocketbook/

Výše uvedený post je zajímavý hlavně dalším potvrzením faktu, že PB611 už zřejmě defitivně nebude. Je to charakteristické pro postupný pomalý úpadek kdysi špičkových výrobků firmy. 


Skutečným důvodem zrušení PB611 zřejmě jsou slovníky - u PB611  byly standardní součástí, v PB613 už nejsou. Zřejmě ztratili možnost levného používání slovníků ABBYY Lingvo, nebo chtějí stůj co stůj snižovat cenu. Uvidíme, jestli v připravovaných modelech čteček (pokud je skutečně uvedou) slovníky budou a zda nebudou čtečky ještě víc funkčně osekané. Osobně hádám že budou bez slovníků a osekané "na kost".

Odebrání předinstalovaných slovníků likviduje jednu z podstatných konkurenčních výhod čteček PockeBooku.

Já vím, mohu si nainstalovat docela kvalitní free slovníky, které lze získat na internetu. Ale to běžný uživatel dělat nebude a nebo jen velmi nerad. Když už bude chtít něco bastlit, tak může stejně dobře dobastlovat slovníky třeba do Kindle nebo Nook.

Když porovnáte podrobněji funkčnost starších modelů s aktuálními, je názorně vidět, jak jde PB a zřejmě celý obor e-ink čteček postupně do háje. Asi kvůli tlaku tabletů.

Nejlépe promyšlené a na svou dobu (a kromě rychlosti i dodnes) naprosto špičkové byly PB612 a PB912. Kdyby se energie, věnovaná na vývoj nových, do značné míry nekompatibilních modelů zaměřila na rozvoj 612/912 (chyběla jim hlavně rezerva v rychlosti), byly by to stále špičkové čtečky. 

Uvedením klasičtějšiho PB611 a novátorského a jinak výborného PB622 s kapacitním dotykovým ovládáním se začaly štěpit síly na dvě větve - dotykově a nedotykové. Hlavně proto, že PB622 přišelo o tradiční ovládací čtyřsměrné kolečko s potvrzovacím tlačítkem.  Až do vydání FW V4 byla 622 hendikepovaná šíleným uživatelským rozhraním slovníku, nepřizpůsobeným novému dotykovému ovládání.

Pak se ještě pustili do čtečko-tabletů A10/A7 a SurfPad. Nevím jak jsou úspěšné, ale myslím, že moc ne. Neznám nikoho, kdo by je měl.

PB613 je zoufalá snaha po zlevnění za jakoukoli cenu. Asi je to nutné kvůli cenovému tlaku levných tabletů, ale je to škoda. 

Myslím, že E-ink možná přežije jako okrajová (a drahá) varianta pro náročnější čtenáře, kterým nevyhovuje LCD. Bude jej vyrábět jen málo výrobců. To už ale bude zřejmě, bohužel, bez PB. Jdou přesně opačným směrem. Ale třeba se mýlím a totální osekání a zjednodušení je ta správná cesta...

#čtečky_e-knih
#ebook 
#e-ink  
#pocketbook

Žádné komentáře:

Okomentovat