pátek 26. prosince 2014

Prestigio Libreto PER5162

18.2.2012

Prestigio Libreto PER5162

Tak jsem neodolal a pořídil jsem si klasickou čtečku e-knih.


Protože čtu hlavně česky a mám postahovanou spoustu knih (hlavně ve formátu PDB pro čtení na PDA Palm, žádný klasický warez, nejvíc z původního, nekomerčního, avšak korektního palmknihy.cz), nechtěl jsem Kindle. V tom mne podpořila představa, že mi nějaký Američan zkontroluje co čtu, rozhodne o tom, co mohu mít ve čtečce a na dálku to smaže (známá aféra s 1984 od Orwela). Kindle podporuje jen svůj formát a Amazon filtruje dostupný obsah dle regionu.

Tak jsem se rozhodl pro "nezávislou" čtečku. Zvolil jsem Prestigio 5162, prodávanou v akci na Czech Computeru:
http://www.prestigio.cz/news/new-products/Prestigio-PER5162B-W-coming-soon
http://www.prestigio.cz/products/eBook-readers/3-series/eBook_Reader_PER5162B_W

Je prakticky shodná s ještě levnější čtečkou Umax Sibrary G6, která jen nemá osazen modul WiíFi: http://www.umax.cz/index.php?modul=produkty&strana=detail_podpora&cislo=UME00006&skupina_zbozi=EBR-INK&kategorie=EBR&stare_cislo=UME00006

První dojmy jsou velice rozporuplné a myslím, že klasické čtečky jako tato nemohou dlouhodobě obstát proti tabletům. Ideální by byl klasický tablet s Androidem s displejem čitelným na přímém slunci (např. Pixel Qi jako měl nepříliš úspěšný Notion Ink Adam).

Klady

Jediné dvě, ale dost podstatné, výhody oproti klasickému tabletu s Androidem je příjemné čtení na nepodsvětleném e-ink displeji a nízká spotřeba.

Docela příjemně mne překvapilo to, že se bez problémů dají číst mé staré e-knihy ve formátu PDB v kódování Win-1250 i novější e-knihy ve formátech MOBI a EPUB.

Velmi příjemné je používání ZIP a RAR archivů. Tváří se jako adresáře, lze z nich přímo vybírat a číst.

Jakž takž použitelné je i čtení PDF a některých DOC (většinou díky funkci Reflow). Na čtení klasických PDF bez používání Reflow by měl být dislej o číslo větší, ten je ale neskladný a drahý.

Příjemně překvapila citlivost WiFi modulu.

Zápory

Jinak je to ale dost hrůza.

Když pominu to, že vestavěný webový prohlížeč je prakticky nepoužitelný (což mi bylo jasné už při objednávání), je asi nejhorší ze všech funkcí čišící totální nedotaženost až na hranici použitelnosti. To se týká hlavně tzv. nadstandardních funkcí jako kalendář a poznámky - jsou evidentně jen aby tam byly (a mohly být uváděny v parametrech čtečky) a jsou prakticky nevyužitelné. Typický případ trendu, kdy vývojáři opouštějí projekt ve fázi alfa až beta a jdou vyvíjet nové, naprosto skvělé funkce, aniž by ty stávající byly plně použitelné. Poznámky např. nejde pojmenovávat, mají natvrdo identifikaci časem pořízení. Ve webovém prohlížeči nelze nastavovat "jas" displeje ani udělat zoom. A tak dále.

Zklamáním je praktická nepoužitelnost slovníků. Sice se dají podle návodu na různých, hlavně ruských, fórech nainstalovat free slovníky, ale nejdou používat při čtení (představa: vybrat slovo/frázi a nechat přeložit). Ani jako samostatné nejsou moc použitelné. Zobrazení nepřehledné, ovládání nepříjemné až nefunkční.

Pokud se nechcete učit čínsky, zapomeňte na české rozhraní. Často se objevují dialogy v čínštině, v lepším případě angličtině. Jediná plně funkční verze rozhraní je anglická. Ten člověk, co dělal českou lokalizaci byl pěkný flink a neměl přístroj k dispozici, nebo byl úplný dement. Např. Dictionary (Slovník) je přeloženo jako Deník.

Další problematická vlastnost firmwaru této čtečky je zobrazování názvů souborů v seznamech. Je na to málo místa a nelze nastavit nijak režim, ve kterém by byl vidět celý název souboru. To je problematické zejména u e-knih, kde je typický název tvaru Autor-Dílo-díl. Ke jménu a číslu dílu se tak nelze nijak dostat.

Počítačový laik nemá šanci zprovoznit WiFi, ani jej nechat zprovoznit správci sítě, protože nelze zjistit jednoduše MAC. Pokusně přestavovat WiFi na povolení všech adres, nechat přidělit IPA pomocí DHCP a zjišťovat pomocí arp příslušnou MAC adresu, to asi nebude ochoten správce, zejména rozsáhlejší sítě, provádět. Počítačově gramotný uživatel si to udělá na domácí WiFi a MAC si pak poznamená. Proč to nevypíše čtečka v informacích o systému?

Ke čtečce neexistuje prakticky podpora. Na stránce výrobce jsou ke stažení aktualizace FW, jejichž instalace podle návodu končí chybovou hláškou a zacyklením čtečky. Pomůže až opakované dlouhé držení vypínacího tlačítka. Na dotazy nikdo nereaguje.

Nejhorší je poměrně časté nepravidelné "zamrzání" čtečky - je pak nutný restart, který je poměrně zdlouhavý a otravný - čtečka nemá resetovací tlačítko. Zamrzá tak 1-3x za průměrně rozsáhlou knihu.

Závěr

Pořídit si čtečku tohoto druhu má smysl opravdu jen na čtení e-knih. Na tento účel je podle mého názoru velmi dobrá. Čtení je příjemné, na kritizované "problikávání" při přechodu na novoui stránku si lze zvyknout. Načítání delších knih trvá dost dlouho (až desítky sekund), pak to už s rychlostí "obracení stránek" docela jde.

Celková rychlost odezvy není nic pro choleriky. Pohyb v menu je velmi pomalý a nepříjemný. Naštěstí lze použít přímou volbu stisknutím příslušného čísla či písmene na klávesnici (mimo web browseru, ten je i v tomto ohledu nepoužitelný). Zasloužilo by si to optimalizaci na rychlost.

Vyhazovat peníze za WiFi, prohlížeč, poznámky, prohlížení fotografií (těžko vůbec uhádnete, co je i na demo fotografiích nahraných od výrobce) atp nemá smysl.

Předpokládal jsem, že alespoň prodejci e-knih budou mít weby přizpůsobené čtečkám tohoto typu, ale není tomu tak. Takže fakt nemá smysl za to vyhazovat peníze. Bohatě stačí čtečka jako Sibrary G6, která je výrazně levnější.

Celkově to na mne dělá dojem, že vývoj slibného produktu byl zaříznut krátce před dokončením a vržen na trh. Hlavní funkci - čtení - plní dobře, vše ostatní je spíš pro zlost. Takhle ale jsou na tom, podle mých informací, všechny obdobné produkty.

Největší nedostatek je nepravidelné zamrzání čtečky (viz část "Zápory").

*Jiné značky, pod kterými se prodává týž produkt*

- Boeye G6 e-reader
- Qumo Libro
- UMAX Sibrary G6



#e-ink
#čtečky_e-knih

Update 18. 2. 2012:

Tak není pravda, že jediné použitelné rozhraní je anglické. Spíše to vypadá, že jediné nepoužitelné je české. Např. slovenské nebo ruské vypadá O.K.

Update 15. 3. 2012:

Tak po delším používání musím čtečku hodnotit jako dosti špatnou. Důvodem je čím dál častější "zamrzání" při čtení
, které lze řešit jen krátkým vyjmutím akumulátoru (čtečka nemá reset
). Kvůli tomu se musí sundavat zadní kryt, čož je poměrně obtížné a nepříjemné, stejně jako jeho vrácení na místo. (viz následující komentář)

Uvažuji o tom se jí zbavit (reklamovat) a koupit nějakou od Pocket Book (asi 611 nebo 622 Touch). Ty jsou podle dostupných informací pro mne asi ideální (podpora formátů, dostupnost a provázanost slovníků, možnosti nastaveí, rychlost).

Zdá se, že zamrzání nějak souvisí s nastavením uspávání čtečky. Po zrušení aut. uspávání se frekvence zamrznutí snížila (ale zase se rychle vybije akumulátor).
Update 8. 4. 2012:
Reset čtečky Prestigio PER5162 bez vyjmutí akumulátoru

Přišel jsem na to, jak lze zřejmě v některých případech obejít vyndavání akumulátoru a udělat reset:
  1. stisknout a podržet tlačítko ovládacího joysticku v potvrzovací poloze
  2. přidržet vypínací tlačítko na pravém boku
Dojde k pokusu o aktualizaci firmware (která neproběhne, neboť jednak z SDHC karty nefunguje a za druhé v rootu karty není příslušný soubor). Vypíše se pár chybových hlášek a čtečka po delším stisknutí zapínacího tlačítka rebootuje. Trvá to sice asi stejně dlouho nebo déle jako vyndání čtečky z obalu, sejmutí zadního krytu, povytažení a vrácení akumulátoru, nasazení krytu a vložení do obalu, ale není to taková otrava a není na to potřeba odkládací místo a nic se při tom nemůže vytrousit.
Update 8. 4. 2012:

Návod na doplnění nového písma (z ruského fóra)

(Fonts má být zřejmě fonts)

Добавление своих шрифтов:

В корне карты памяти создаём папку Fonts, куда записываем 3 своих шрифта, или 3 варианта одного шрифта (курсив, жирный, обычный). К примеру подойдут шрифты в формате *.ttf из папки windows\fonts. Перезагружаем книгу, дабы она увидела шрифты, затем заходим в настройки и выбираем свой любимый.

Pro ty, co nevládnou ruštinou:

Přidání vlastních písem:

V kořeni paměťové karty vytvořte složku fonts, kam lze nakopírovat 3 vlastní fonty, nebo 3 varianty téhož fontu (kurzíva, tučné, normální). Například vhodné jsou fonty formátu *.ttf z Windows\fonts. Restartujte čtečku, aby rozpoznala písma, pak jděte do nastavení a vyberte si své oblíbené.

Aktualizace FW:

Процесс "перепрошивки" QUMO Libro:

  1. Убедитесь что книга полностью заряжена.
  2. Если вы скачали прошивку с сайта qumo.ru, смените расширение скачанного файла с .xml на .rar и распакуйте полученный архив. В нем должен быть собственно файл прошивки sibrary.img и readme.txt с описанием процесса перепрошивки
  3. Cкопируйте файл .img в корень карты памяти при помощи USB кабеля или кардридера. Предварительно рекомендуется отформатировать карту памяти (не обязательно) в файловой системе FAT16 (все данные на карте памяти будут уничтожены, позаботьтесь о сохранении информации).
  4. Выключите книгу.
  5. Зажмите навигационный джойстик и включите устройство. Как только загорится зелёный светодиод - сразу отпускайте кнопку включения, навигационный джойстик не отпускайте.
  6. Когда обновится экран устройства и пойдет процесс "прошивки" отпустите навигационный джойстик.
  7. Дождитесь полного завершения прошивки.
После перепрошивки устройство само перезагрузится.

*Прошивка устройства осуществляется только с помощью MicroSD карт памяти объёмом 2 GB или менее

Внимание! Во время перепрошивки удаляются все сохранённые закладки. Это актуально и при сбросе настроек книги на заводские.

Žádné komentáře:

Okomentovat