úterý 23. prosince 2014

První zkušenosti s novým FW V4 PocketBook 622 Touch

První zkušenosti s novým FW V4  PocketBook 622 Touch

Tak jsem si po krátkém váhání nainstaloval do čtečky nejnovější verzi firmware. Jako vždy je něco za něco a tak se, vedle podstatných vylepšení některých klíčových funkcí "podařilo" implementovat i naprosté zhovadilosti a sem tam něco fungovat přestalo.


Co se zlepšilo (pořadí podle důležitosti pro mne):

1. Chování slovníků při čtení knihy. Ovládání je snazší a logičtější. Lze jednoduše přemístit okno s překladem "ťapnutím" na ikonu v rámu okna slovníku. Překlad lze vyvolat podržením prstu na slově a následným výběrem ikony slovníku v ovládací liště, která se objeví. Ovládací ikony slovníku jsou přiměřeně větší. Slovník také je v o něco málo menším "okně" a správně "uhýbá" při označování slov. Tady si vývojáři zaslouží pochvalu.

2. Výběr textu pro zvýraznění a další funkce. Jsou použita "tahátka" (handly), za která lze jednoduše popotahovat začátek a konec výběru.

3. Funkce vyhledání označeného textu v Googlu (přes WiFi). Docela to funguje, možnosti omezuje vestavěný webový prohlížeč.

4. Nové "grafické" kontextové "menu" čtení. Je to trochu nezvyklé uspořádání ovládacích prvků, ale docela praktické. Jen ta otravná ikona pro "socializaci", která se objevuje u pravého okraje obrazovky. Naštěstí jde vypnout spolu s celým ReadRate.

5. V Nedávných událostech na hlavní obrazovce lze konečně filtrovat (Pouze otevřené knihy, Pouze přidané knihy, Všechny události) a mazat. Naštěstí tu lze také odškrtnout "socializační" novinky (novinky atp. z jakési sociální pseudosítě ReadRate).

6. Lepší přizpůsobení velikosti ovládacích prvků "matlání" prsty po obrazovce.

7. Přibyly nějaké hry (šachy?), nevím přesně, nepoužívám.

Co se nepovedlo:

1. Položka Oblíbené byla nahrazena ikonou Knihkupectví, která vyvolá browser na v podstatě nepoužitelné stránce Obreey Store, která je tak hnusně udělaná, že se stejně nedá používat. 

2. Zmizela možnost vyvolat synchronizaci s Obrey Store přes internet. Dřív šlo na webu e-shopu Obreey nastavit co se má stáhnout do čtečky a po připojení šlo vyvolat synchronizační úlohu, která to stáhla. Lze to samozřejmě obejít přes stažení na PC a přenos přes USB, ale proč to zlikvidovali? Na Obreey jsou mimo placených knih poněkud zvláštního výběru k dispozici i free české knihy klasiků. Nejsou zase tak špatně udělané a kupodivu postupně přibývají.

3. Při stisknutí času ve stavovém řádku místo docela pěkného malého okénka s kalendářem na měsíc a docela šikovnou kalkulačkou vyjede šílená obluda na celou obrazovku s digitálním časem a kalendářem pro slabozraké. Hnus.

4. Do PocketBooku pronikla móda sociálních sítí. Nevím proč, ale nějak mi nepřipadá užitečné vytrubovat do světa přes sociální sítě co zrovna čtu a pátrat po tom co čtou jiní. PocketBook dokonce na to má speciální odrůdu sociální sítě - ReadRate. Přihlašuje se tam přes FB, Twitter, Одноклассники, ВКонтакте a email na Obreey Store. Jak to funguje netuším, nezkoušel jsem a ani nehodlám. 

5. Mám dojem, že se trochu pokazil přechod na předchozí stránku v PDF. Projevuje se to třeba na manuálu ke čtečce, pokud s čte v jiném režimu než Na šířku. Po stisknutí šipky vlevo se objeví jen bílá stránka. Zajímavé je, že pomocí stránkovacího ovládání v kontextovém menu čtení to funguje. 

6. Zhoršení funkce ořezávání stránek při čtení PDF - široký dialog, za jehož okraje nelze přesunout ořezávací značky (viz komentář Karla Járy pod článkem).

7. Přestal fungovat fbreader180. Stejně jako v PB613.

#ebook
#e-ink
#čtečky_e-knih
#pocketbook622   

Žádné komentáře:

Okomentovat