pátek 26. prosince 2014

Shoda podmětu a přísudku v příčestí minulém

12. 9. 2012

Shoda podmětu a přísudku v příčestí minulém

Češtinou opovrhují a ji przní různí "světoobčané" (obvykle zcela nevzdělaní, zhusta s tituly jako MBA), kteří nejsou ochotni se seznámit alespoň se základními pravopisnými jevy a proto tvrdí, že češtinu používají jen "lůzři". Vzít si do sandálů ponožky je těžký přečin proti evropským mravům, naproti tomu ignorovat český pravopis je známkou nezávislého myšlení ... 


Nebuďme jako oni!

Příklady:
Jirka a Pepa mávali odjíždějící babičce. Talíře spadly na zem a rozbily se. Kočky seděly na střeše a mňoukaly. Koťata se vyhřívala na terase. Děti si celé odpoledne hrály.

Pokud někomu z Vás dělá tento jev potíže, doporučuji prostudovat následující stránku:
http://www.mojecestina.cz/gramatika/shoda-podmetu-s-prisudkem/c2008081801-shoda-podmetu-s-prisudkem.html

Zejména část týkající se množného čísla neživotných podmětů mužského rodu (-y) a podmětů rodu středního (-a).

Stručný výtah:

  Mužský rod životný -> -i
  Mužský rod neživotný -> -y
  Ženský rod -> -y
  Střední rod -> -a

Slova děti, oči a uši jsou sice rodu středního, ale v množném čísle se chovají jako podstatná jména rodu ženského. Proto musíme v příčestí minulém psát Y.

U vícenásobného podmětu v jednotném čísle platí základní pravidlo, že pokud je jeden podmět mužského rodu životného, má tento rod přednost a v přísudku píšeme měkké I (například na louce se pásli býk a kráva).

Druhé základní pravidlo je, že pokud věta neobsahuje podmět mužského rodu životného, tak mají přednost rod ženský a mužský neživotný před středním. V takovém případě tedy v přísudku píšeme tvrdé Y (například v zápase proti sobě nastoupily Belgie a Švýcarsko).

Pokud jsou podměty stejného rodu je shoda klasicky jako u jednoho podmětu.

Žádné komentáře:

Okomentovat