čtvrtek 15. ledna 2015

Knížky o fotoaparátu Sony RX100 mod III

Bratr si koupil Sony RX100 III - skvělý kompakt s dosti šíleným ovládáním (jak už to tak u Sony bývá :) ). Našel si tedy na webu knížky, které popisují jak tento konkrétní foťák přimět dělat to, co uživatel chce (a aparát to většinou umí, jenže majitel to často v menu nenajde).

Pokud by to někoho zajímalo, jsou to:

Knihy jsou na české poměry hodně drahé (druhá se nabízí v barevném provedení za cca $90!) a dosti nekvalitně vyrobené (kvalita tisku, papítu a u té druhé i naprosto příšerná typografická úprava). Shodou okolností jsem je měl v ruce současně s fotografickými knížkami ze Zoner Pressu - ty české jsou v tomhle porovnání o několik tříd krásnější a přitom levnější. Ty americké mi připadaly vedle nich jako by byly za starých časů koupené v n.p. Sovětská kniha (ale to by stály tak po 10Kčs každá). No, trochu přeháním, ale ten Zoner to fakt umí líp :).

Nicméně, obsahově to zdaleka tak špatné není. Zejména knížka od A. Whitea je vcelku přesně zaměřené na cílovou skupinu - vysvětlují poměrně podrobně jednotlivé funkce, věcně správné (nevykládá žádné nesmysly a nepodložené dohady, jak bývá v některých amerických "odborných" knížkách obvyklé) a přitom jsou srozumitelné průměrnému začínajícímu  fotoamatérovi. Angličtina je srozumitelná a přitom, pokud to mohu posoudit, není tzv. "manuálová".  Přece jen to psal rodilý mluvčí s jistou liteární erudicí.

Žádné komentáře:

Okomentovat