pátek 19. srpna 2016

Pozor na neúplné návody na výměnu NiMh akumulátorů za LiPol

Nedávno jsem  na www.instructables.com narazil na podrobně popisovaný postup, jak nahradit v RC vysílači NiMh AA akumulátory baterií LiPol 3s (http://www.instructables.com/id/How-to-Power-RC-Transmitter-With-Rechargeable-Li-P/).

Postup je popisovaný podrobně, zcela však chybí upozornění na další důležitý krok: zajištění korektní kontroly stupně nabití akumulátoru.

LiPol 3s a 8xAA NiMh mají různé minimální a maximální napětí. Pokud se neudělají další kroky, hrozí zničení LiPol baterie (a ev. výpadek vysílače) v důsledku nadměrného vybití.

V případě, že RC vysílač umožňuje nastavit hlídání povoleného rozsahu napětí baterie, je butné jej správně nastavit. V některých případech ani vlastní měření napětí baterie nefunguje správně (to je pak
nezbytné připojit vhodný napěťový dělič na vodič, snímající napětí baterie).

Další možností je použít jiný prostředek ke sledování napětí. V této situaci se mi osvědčil hlídač napětí z HobbyKingu (viz článek na mém starším blogu http://ds212.trojankovi.cz:5002/blog/#param=id_34). Ten konkrétní typ z mého článku se dnes již neprodává, lze ale použít podobný, např.: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__63697__HobbyKing_8482_Lipoly_Low_Voltage_Alarm_3s_8s_EU_Warehouse_.html.

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ten druhý hlídač napětí se už také neprodává. Možná náhrada je např. tato.

    OdpovědětVymazat