úterý 18. října 2016

Zkušenosti s výměnou kniplu ve vysílači Turnigy 9X


V naší rodině používáme několik RC vysílaček Turnigy T9X a Flysky TH9X. Jsou to poměrně dobré vysílačky za slušnou cenu. Pokud se do nich nahraje alternativní firmware (používáme OpenTx), tak umí prakticky vše, co může amatérský RC pilot potřebovat.

Před časem začal na jedné z nich zlobit potenciometr křidélek. Nejprve jsem se snažil někde sehnat náhradní.

Pak jsem objevil, že na čínském e-shopu Banggood.com lze koupit za poměrně příznivou cenu kompletní mechaniku pák (kniplů) s potenciometry.

Kniply jsem objednal a po čase dorazily. Tak jsem se dal do výměny. Předpokládal jsem, že jen přišroubuji nový knipl a zasunu kabel do příslušného konektoru ve vysílačce.

Bohužel, kabely nejsou součástí dodávky kniplu a jsou na oba potenciometry připájeny prostřednictvím jednoduchých destiček plošných spojů.

 Ty destičky nemají patrně jiný účel než umožnit mechanicky stabilní připojení vodičů od destičky  s trimy k vývodům potenciometrů v kniplech. Asi by se daly ty vodiče připájet na vývody potenciometrů přímo a mechanicky zajistit např. tavným lepidlem, jako je to v řadě jiných vysílačů.

Rozhodl jsem se zachovat původní uspořádání s destičkami. To znamená, že se destičky musí odpájet z potenciometrů původního kniplu.

Je na to třeba dostatečně výkonná mikropáječka a odsávačka cínu a vyžaduje to určitou zkušenost s pájením a odsáváním cínu.

U vnitřního potenciometru je nutné odpájet i vodiče z destičky, protože prochází otvorem v boční straně výkyvného mechanismu.

Pokud se podaří destičky odpájet z potenciometrů bez poškození, je pak již poměrně snadné připájet je na vývody potenciometrů nového kniplu.

Je třeba nezapomenout před připájením protáhnout vodiče k vnitřnímu potenciometru otvorem v boku výkyvného mechanismu 

Potom přišroubujeme knipl třemi šrouby do horní části vysílačky.

Po kontrole mechanického chodu doporučuji provést kalibraci kniplů. U OpenTx (i ER9X) je na to položka v menu, pokud používáte originální FW, existuje oficiálně nedokumentovaný postup: http://www.hacksmods.com/2012/08/flysky-fs-th9x-turnigy-9x-stick-calibration-howto/

Po kalibraci zkontrolujeme na monitoru kanálů na displeji vysílačky správnost a rovnoměrnost výchylek.

Žádné komentáře:

Okomentovat