sobota 5. května 2018

První dojmy DJI Mavic Air


Koupili jsme bratrovi ke kulatým narozeninám pěkný dárek - kvadrokoptéru DJI Mavic Air.

Očekávali jsme, že stroj vybalíme, vložíme akumulátor, zapneme a odstartujeme, tak jako s ostatními kvadrokoptérami, které již používáme.

Na internetu se šíří nepravdivé informace o jednoduchosti zprovoznění Mavicu Air. Zprovoznění ale v praxi není vůbec jednoduché a je velmi nedostatečně popsáno v návodu.

Naproti tomu, pokud se podaří Mavic aktivovat a nabindovat ovladač, je létání a snímáni videa tak jednoduché a pohodové, jak jsem si ani nedovedl představit.

Mavic Air má implementováno neuvěřitelné množství různých vychytávek a pokročilých funkcí. Zřejmě patří k naprosté špičce v oboru.

Mavic Air je docela odolný: DJI MAVIC AIR CRASH

Upozornění na šmírování

 

Pokud si kupujete nějaký produkt DJI, nikde nenajdete upozornění, že DJI vyžaduje aktivaci a registraci produktu přes internet. DJI si vyhrazuje (přesněji vynucuje) právo na jisté "šmírování" - např pokud vypnete výškový limit, je to nahlášeno do DJI a na jejich serverech se o tom uchovává informace. Pravděpodobně šmíruje daleko více. Pokud jste na to citliví, poohlédněte se po méně invazivním dodavateli než je DJI.

Bez přihlášení do šmírovací aplikace si ani moc nezalétáte (omezení na 30m výšky a vzdálenost 50m):

"For increased safety, flight is restricted to a height of 98.4ft (30m) and range of 164ft (50m) when not connected or logged into app during flight."

Aktivace a registrace přes internet


Vlastní aktivace je dosti šílená. K provedení je nutné mít nainstalovanou velmi problematickou aplikaci "DJI Go 4" na telefonu/tabletu s andriodem, nebo na Apple iPad/iPhone.

Aplikace obsadí stovky MB v úložišti mobilního zařízení a je náročná i na operační paměť. Takže, pokud máte již nějakou dobu používaný android, je pravděpodobné, že aplikace nepůjde nainstalovat a (nebo) spustit.

Pokud se podaří instalace, ještě není vyhráno, neboť DJI Go 4 je velmi vybíravý v HW telefonu. Pokud nemáte telefon/tablet, uvedený v seznamu kompatibilních zařízení, pravděpodobně aplikaci vůbec nespustíte, ev. něco nebude fungovat. DJI silně preferuje produkty Apple (DJI Mavic Air se dokonce prodává v eshopu Apple), takže možná na iPadu/iPhonu takové problémy nebudou.

Podporované operační systémy jsou: Android 4.4 a novější (někteří uživatelé hlásí problémy v Android 7), iOS 9 a novější.

Pro připojení k zařízení s Androidem se musí vyměnit kabel mezi vysílačem a mobilním zařízením, neboť defaultně je připojen kabel s konektorem Lightning (pro Apple). V balení jsou naštěstí i kabely USB-C a mikro USB. Kabel je poměrně obtížná odebrat z uchycení v držáku telefonu, postup podle návodu moc nefunguje. Nakonec jsem použil přiměřeně hrubou sílu.

Telefon/tablet se dá rovněž připojit běžným USB-A/mikro USB kabelem. Standardní velký konektor USB je na spodku vysílače.

Při aktivaci musíte mít Mavica spojeného s vysílačem a spuštěnu aplikaci DJI Go 4. Problém u našeho Mavicu byl v tom, že vysílač se s Mavicem nedokázal spojit.  Z neznalosti jsme použili alternativní způsob aktivace přes WiFi. První lety jsme absolvovali s ovládáním terlefonu přes WiFi.

Kromě propojení kabelem přes USB s vysílačem je totiž možné využít i možnost ovládání Mavicu přímo z aplikace DJI Go4 přes WiFi.

Teprve později jsme zjistili (na webu, v manuálu není vůbec zmínka), že je možné Mavic Air s přijímačem nabindovat pomocí tlačítek na Mavicu a na vysílači.

Protože při aktivaci Mavicu je nutná komunikace přes internet, musí se v průběhu aktivace a registrace přes WiFi několikrát přepínat mezi připojením k internetu a připojením k Mavicu. Nakonec to funguje, ale je to nepřehledné a poměrně složité. V našem připadě se DJI Go v průběhu registrace nějak  "ztratil" a museli jsme účet u DJI vytvořit přes prohlížeč v PC.

Popis aktivace v manuálu je poněkud neodpovídající skutečnému chování poslední verze aplikace DJI Go4. A není tam, bohužel, žádná nápověda co dělat, pokud se Mavic a vysílač prostě nespojí.

Manuál je jinak (na Číňany) docela dobrý. Spousta dalších užitečných informací (včetně správného postupu jak přibindovat vysílač k Mavicu) je ve videích: https://www.dji.com/mavic-air/info#video. Velké množství videí, věnovaných nejrůznějším aspektům létání s Mavic Aair je na youtube.

Jaký by měl být tedy postup aktivace Mavic Air? Asi takovýto:
  1.  nabít akumulátory v Mavicu a vysílači
  2. zapnout vysílač i Mavic (v obou případech nejprve krátký stisk vypínacího tlačítka, pak dlouhý - několik sekund)
  3. Pokud po nějakém čase nesvíti LED na vysílači zeleně, není spojení s Mavicem. Mělo by pomoci nové připojení (bindování, link) pomocí tlačítek, jinak přejít k bodu 4:
    • umístit vysílač do vzdálenosti cca 0,5m od Mavicu 
    • na Mavicu stisknout tlačítko, ukryté ve stavové LED na zádi  na 2s (ozve se jedno pípnutí)
    • na vysílači stisknout zároveň tlačítka Pause (||), Fn a Custom (-)
    • po chvíli by se měla na vysílači rozsvítit LED zeleně
  4. pokračovat podle oficiálního návodu

Funkce tlačítka v LED na Mavicu

  1. Bindování vysílače - stisknout cca 2s, mělo by 1x pípnout, na vysílači stisknout zároveň tlačítka Pause (||), Fn a Custom (-)
  2. Zapnutí připojení mobilu přes WiFi - stisknout cca 4s, 2x pípne. Připojit mobil k Mavicu s heslem napsaným pod QR kódem na boku a v bateriovém prostoru
  3. Resetování hesla pro WiFi - stisknout cca 6s, 3x pípne. Pokud bylo změněno heslo, změní se na inicíální (napsané na Mavicu pod QR kódy).
  4. Spuštění módu Smart Capture (ovládání gesty) - 2x po sobě krátce stisknout.

Další poznatky

  1. Před zapnutím Mavicu je nutné sejmout ochranný kryt z kamery. Brání přístupu vzduchu pro chlazení a pohybu gimbalu s kamerou (po zapnutí gimbal "zacvičí").
  2. Doporučovaný způsob zadání hesla k WiFi (nascanování QR kódu) má jisté nedostatky. Problém je v tom, že QR kód na Mavicu je v těsné blízkosti jednoho z ramen s vrtulemi. To brání většině mobilních telefonů v nasnímání (rameno překáží). Další exemplář QR kódu je pod baterií, takže při připojování je nepřístupný. Naštěstí existuje možnost heslo WiFi zadat ručně. Je vypsáno na obou výše zmíněných místech pod QR kódem.
  3. Zapomeňte na používání běžných mobilů a tabletů pro létání na přímém slunci. Není nic vidět. Trochu pomohou různé sluneční clony. Jinak je potřeba alespoň 1000nt displej (má dnes v podstatě jen Samsung Galaxy Note 8 a specializované jednotky pro DJI jako např. DJI CrystalSky 5.5" High-Brightness Monitor), nebo použít FPV brýle (např, Moverio BT300 nebo DJI googles) .
  4. Celoobrazovkový režim. Pokud zmizí ikonky u horního okraje obrazovky a některé další ovládací a indikační prvky, pravděpodobně je aktivován celoobrazovkový režim. Nenašli jsme žádný jiný způsob aktivace/deaktivace než tažením prstu vertikálně po obrazovce. V manuálu jsme postup nenašli.
  5. Mavic Air je velmi hlučný, za letu vydává intenzivní, poměrně vysoký zvuk. Je to dáno nutně vysokými otáčkami poměrně malých vrtulí na dosti těžkém Mavicu.

1 komentář:

  1. Zdravím, taky mám mavic air. Už od jara, sem s ním docela spokojeně, až na den dosah. Signál se mi ztrácí někdy už po 300-500m.ale o to mi teď nejde. Zbláznil se mi ovladač. Po zapnutí neustále pipa a nejde to nijak vypnout. Nikde sem nenašel jak ho zresetovat, nebo vypnout. Tak zkouším, jestli s tím nemá někdo zkušenosti. Díky. Standa

    OdpovědětVymazat